maanantai 7. huhtikuuta 2008

Karmeita tarinoita


Listalle nousi tänään Talouselämän nettisivuilla julkaistu tutkimusuutinen, koska eräs listalainen oli tutkimuksen tehnyt.

Painavaa asiaa.

Venäjä on suomalaisille merkillinen maa. Parhaita Venäjä-asiantuntijoita ovat yleensä ne, jotka eivät ole ikinä maassa asuneet tai eläneet (koska asuahan voi ilman elämistä). Eräänkin kerran olen kuunnellut hihitystä, harmia tai haukotusta nieleskellen jos jonkinlaista paasausta siitä, mitä Venäjä ehdottomasti on ja mitä se ainakaan ei ole. Hiuksia nostattavia kauhujuttuja, joiden alkuperäinen sattumus on parhaassa tapauksessa tapahtunut jollekin tuttavalle noin viisitoista kertaa lievempänä. Aina, ei koskaan ja tyypillisesti -alkuisia lauseita asioista, jotka minun mielestäni ovat Venäjällä juuri niitä kaikkein vaikeimmin lokeroitavia ja muotoaan ikuisesti hakeneita.

Enpä minäkään voi aina asiantuntijuudellani kehuskella. Mutta aika paljon tiedän, kuitenkin. Tänään opin, että on mahdollista kadottaa kolme historiantutkijaa Moskovan metroon viidessä sekunnissa, ja että ulkomaalaisen ilmestyminen Izhevskin lähistöllä sijaitsevaan pikkukylään saa aikaan neljänkymmenen kuudesluokkalaisen mobilisaation aamuyhdeksältä.

---------

Tänään soi Olavi Uusivirran Salmisaaren Salome. Olen edelleen nuori ja naiivi ja minulla on tunteita.

Ei kommentteja: