tiistai 9. lokakuuta 2007

А где киоск?


Katukuvaan työmatkani varrella olennaisesti kuuluvat kioskit ovat parin viime viikon aikana kadonneet yksi toisensa jälkeen. Ihmettelin ääneen joukkopakoa työpaikan keittiössä, ja asioista paremmin perillä olevat tahot kertoivat Moskovan oman lättähatun, pormestari Luzhkovin päättäneen suuressa viisaudessaan, että kioskit tulee likvidoida.

Miten lie Luzhkovin puhdistukset otettu vastaan paikallisissa piireissä. Luulisin että muutkin moskovalaiset kuin minä rakastavat blini-, peruna-, kalja-, piirakka-, ja kinkkisafkakioskejaan, ainakin niiden luona parveilevat ja nälkäänsä tyydyttävät kansanjoukot ovat vaikuttaneet nähdäkseni varsin tyytyväisiltä edulliseen ja näppärään kioskiruokaan.

Mikä sitten on kioski-operaation perimmäinen syy? Luultavasti sitä perustellaan ainakin seuraavilla: Kioskit rumentavat kaupunkikuvaa. (Moskovassa on ehdottomasti paljon kauniita paikkoja, mutta ei tätä hyvällä tahdollakaan voi kauniiksi kaupungiksi sanoa. En usko, että kioskiryppäät onnistuvat pilaamaan taiteellista vaikutelmaa lopullisesti.) Kioskeista syöminen on epämukavaa ja barbaarista. (Luultavasti ainakin talvipakkasella tai marraskuun räntäsateessa näin onkin. Mutta mitä tilalle, ihmisten nälkä kun tuskin pormestarin mahtikäskyllä lakkaa? Tuskin jokaikisen keskustan talon liikehuoneistoon kannattaa remontoida omaa Kroshka Kartoshkaa.) Kioskeista tulee roskaa ja epäsiisteyttä. (Moskovassa suhtaudutaan hysteerisen neuroottisesti katujen puhtauteen.) Ja viimeisenä muttei vähäisempänä: ei länsimaisissa kaupungeissakaan ole kioskeja.

On aika surullista, että maailman eri näyttämöillä tällä hetkellä uhittelevalla entisellä ja ainakin omasta mielestään myös tulevalla suurvallalla ei ole sen vertaa kansallista itsetuntoa, että se antaisi pääkaupunkilaistensa ostaa rauhassa uuniperunansa kioskeista. Ajattelisivat mieluummin jenkkien lailla ja levittäisivät omat pikaruokalansa joka niemeen, notkoon ja saarelmaan.

Vapise, Mäkkäri! Teremokit ja perunakioskit maailmankartalle!

---------

Tänään soi perunakioskien taistelulauluksi erinomaisesti sopiva Absoluuttisen Nollapisteen Kaikki nukkuu pois. "Haarukkaan jäi peruna, voi ja sei."

Ei kommentteja: