tiistai 13. marraskuuta 2007

Enemmän suolaa


Moskovaan satoi eilisen ja viime yön aikana hiljalleen ohut kerros lunta. Lämpötila on muutaman asteen pakkasen puolella. Venäjällä se voi tietää vain yhtä asiaa: Suolaa, suolaa, enemmän suolaa. Ja kerta vielä kiellon päälle.

Kuorma-autojen armeija ajoi kaupungin keskustan läpi aamuyöllä ja suolasi kaikki valtaväylät. Syy: täällä ei ole talvirengaspakkoa ja liikenteessä joka vuosi kuolevien noin 35 000 venäläisen määrä on ilmeisesti katsottu riittävän suureksi nykyiselläänkin ilman, että sitä pitäisi peräänajo- ja muissa liukasteluonnettomuuksissa kasvattaa. Seuraus: kadut ovat tällä kelillä suolaisen litkun peitossa. Vähän kovemmalla pakkasella, vähän isommalla lumimäärällä kaduilla velloo kainaloihin asti ulottuva suolansekainen sohjomössö.

Suola laikuttaa nahkakenkiin valkoiset rannut, aukoo kengistä saumat ja saa haikailemaan kotimaahan jääneiden kumisaappaiden perään. Mutta sohjossa tarpominen 20 asteen pakkasella on kieltämättä ainakin suomalaisesta näkökulmasta varsin kiintoisa kokemus.

---------

Tänään soi minun syksybiisini, CMX:n Kauneus pettää. Pian vaipuu lumen peittoon maa.

Ei kommentteja: