lauantai 26. huhtikuuta 2008

Bulgakov-pääsiäinen


Tänään oli vallalla kaksi teemaa: Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan sekä ortodoksinen pääsiäinen. Sinänsä käsi kädessä kulkevat teemat, että Pontius Pilatuksesta kertovat osuudet Bulgakovin kirjassa kuvaavat nimenomaan pääsiäisen tapahtumia.

Ensin kuitenkin myöhästyttiin Propaganda-lounaalta.

Bulgakovin kirja alkaa seuraavasti: Keväisen hellepäivän kallistuessa iltaan ilmestyi Moskovassa Patriarkan lampien luokse kaksi kansalaista. Niin ilmestyi tänäänkin. Kansalaiset istuivat puiston penkillä hetken, mutta koska ulkomaalaista, kummallisia puhuvaa hahmoa ei paikalla juuri tänä iltana näkynyt, jatkoivat he matkaansa kohti Bolshaja Sadovaja Ulitsaa ja kävivät katsomassa taloa, jossa Bulgakov asui kirjoittaessaan Mestarin ja Margaritan tarinaa. Talossa on Bulgakov-museo, jossa oli meneillään luento yhtäällä ja konsertti toisaalla. Emme oikein tajunneet kummastakaan mitään. Menimme kahville, ja sitten trollikalla Taganka-teatterille katsomaan Master i Margarita -näytelmää, jota on esitetty vuodesta 1977 alkaen.

Olen tänään nähnyt tähänastisen elämäni parhaan romaanista sovitetun näytelmän. Se oli hauska, koskettava, oivaltava, vauhdikas, viihdyttävä, mitähän vielä. Upeaa teatteria. Lopussa annettiin kunnia sille, kenelle se kuuluu, kun näyttelijät kantoivat lavalle sarjan Bulgakovin valokuvia. Vielä kerran: upeaa.

Elämys oli sen verran voimakas, että jätimme väliin ohjelmassa olleen kirkonkiertämisen. Kävimme vain sytyttämässä lähikirkossa kolme kynttilää, menneille, eläville ja tuleville, ja tulimme kotiin katsomaan televisiosta pääsiäisyön jumalanpalvelusta Kristus Vapahtajan kirkosta, joka sijaitsee tuossa muutaman kilometrin päässä. Putin ja Medvedevkin pönöttivät kirkossa suloisesti rinnakkain. Hapannaamainen Ludmila-rouvakin oli hinattu paikalle, joten jäi arvelujen varaan, liekö Vladimirista sittenkään tulossa sulhasta kesähäihin?

Tänään, keväistä Bulevardikehää kävellessä, tuli taas sellainen olo, että on etuoikeus elää juuri täällä juuri nyt juuri tällaista elämää. Moskovalle, siis:

"Ukonilma kiiti pois jättämättä jälkeäkään, ja taivaalle yli koko Moskovan nousi sateenkaari kaikissa väreissään hehkuen ja juoden vettä Moskovajoesta. Korkealla kukkulan laella näkyi kahden metsikön välissä kolme tummaa hahmoa. Woland, Korovjev ja Begemot istuivat mustien ratsujensa satulassa katsellen joen takana leviävää kaupunkia, särkynyttä aurinkoa, joka hehkui tuhansina sirpaleina rakennusten lännenpuoleisissa ikkunoissa, ja Novodevitshin luostarin piparkakkutorneja." (Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan)

---------

Tänään soi pääsiäistropari: Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudassa oleville elämän antoi.

Ei kommentteja: